Gå til innhold

En tur til vinlandet Tsjekkia – Dolní Bojanovice

25 april, 2014
En av vinkjellerene til Uherek.

En av vinkjellerne til Uherek

Kona mi og jeg hadde en invitasjon til å komme på besøk til vingården Uherek i den lille byen Dolní Bojanovice sør for Brno i Moravia, Tsjekkia. Vi benyttet oss av denne sjansen nå i påsken og ble innlosjert på et helt ok overnattingssted med hele 40 sengeplasser. Jeg fikk vite at dagen i forveien hadde det vært 6 nordmenn på besøk for vinsmaking hos Uherek. De hadde gitt positive tilbakemeldinger om vinene.

Dolní Bojanovice har 3000 innbyggere, 300 vingårder og tre av disse lager vin kommersielt. Keiser Frans Josef av keiserdømmet Østerrike-Ungarn var på besøk i byen og smakte på en av produsentenes riesling. Han var så begeistret for vinen at han ba bonden levere denne vinen til hoffet i all framtid. Vårt besøk gikk til nabogården Bojanovský Sklep Uherek som lager vin for salg.  Etter litt god mat gikk turen rett ned i vinkjelleren for smaking av de nye vinene som var ferdige. Uherek hadde også invitert noen av sine venner som viste seg også å være vinmakere. Etter smaking av Uhereks viner i vinkjelleren, gikk turen til langbordet i etasjen over hvor Uhereks venner hadde tatt med seg sine viner som var nytappet på flasker.

smaking pågår i vinkjelleren

Smaking pågår i vinkjelleren

Det å smake vin på vinpuls i Trondheim, med spytting av vinen, er litt annerledes enn dette besøket. Her var det vin i glasset, lukting, smaking og svelging. Presentasjon av ny vin med vinmakerens kommentarer. Det ble en lang dag og vi etter hvert oppover vingata til Uhereks andre vinkjeller med mer smaking av bl.a. mjød og vin laget i portvinsstil. Da vi til slutt gikk til køys var det langt på natt, men med mange gode vinminner.

Lagring av 2013 årgangen

Lagring av 2013 årgangen

En av de andre vinprodusentene, Syfany, laget viner helt uten bruk av kjemikalier, spontangjæring og vinene var så og si uten restsukker. Svært tørre og meget gode. En annen vinprodusent, Fasora a synove (Fasora og sønner), hadde 50 ulike vindruer som de laget vin av. En av druene som ble brukt var vindruen Rulenka, som er en forholdsvis ny krysning av flere druer, deriblant Pinot Gris og Rhein Riesling. Vinmakeren fra Konechy winery laget også gode viner, men jeg husker best de første vinene jeg smakte.

Det er to av vinene til Uherek jeg vil nevne. Det er hvitvinen Fifth Element. Uherek lager elementviner. Det er fire elementer: jord, luft, vann, ild. Det femte element var ment å være noe helt spesielt, og innhøstingen i november ga druer med spesielle egenskaper. Den ble laget av druer som ble høstet i november 2013. 2013 var et dårlig år for isvin da det ikke kom frost i dette området. Vinen inneholdt mye syre, men samtidig hadde den også mye sødme. Det var en helt spesiell vin som det hadde vært fint å smakt igjen. En annen vin som var svært god var Uhereks  Neronet. Fantastisk dyp rød farge med aromaer av rips, kirsebær og solbær. Fruktig og fin vin med passe sødme. En vin etter min smak.

Smaking i en av de andre vinkjellerne

Smaking i en av de andre vinkjellerne

Hvis du er i Tsjekkia så er det lurt å ta turen innom Uhereks vingård. Det vil gi deg mersmak 🙂

Hvis du vil ha din egen vin på eget fat i Tsjekkia, kan Uherek ordne det også. I samråd med deg og din smak kan han lage en vin som dere blir enige om. 70000CzK (ca. 23000 NKr) for ca. 225 liter vin koster herligheten.

Utenfor vinkjeller by night

Utenfor vinkjeller by night

Ta tog eller buss fra Praha til Brno. Tog til Hodonín og deretter taxi eller buss en kort kjøretur til Dolní Bojanovice fra jernbanestasjonen….og du er i vinland. Du er velkommen. De vil gjerne ha besøk og fortelle om tsjekkisk vin på engelsk til deg.

 

One Comment leave one →
  1. 24 mai, 2014 9:09 am

    Fin blogg! Hvis du virkelig vil oppleve en ordentlig vinregion og smake de beste vinene i Tsjekkia, så er du nødt til å komme til Palava , Lednice og Valtice område 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: